Categories Eğitim

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Bu yazımda sizlere HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir’i anlatacağım.
Peki HDR Nedir ? HDR ” İngilizcesi High Dynamic Range olan “ Yüksek Dinamik Aralık ” anlamına gelen kelimelerin baş harfleridir.
Fotoğrafta Dinamik aralık ; kaydedilebilen en parlak ve en karanlık piksel arasındaki oran, bir başka deyişle fotoğraftaki parlak ve karanlık bölgeler arasındaki fark demektir.

Dinamik aralığı fotoğraf makinesinin tek karede yakalayamayacağı kadar geniş bir fotoğrafın farklı pozlamalarının, birden fazla fotoğraf karesiyle çekilip, sonra hepsini tek bir görüntü dosyasında birleştirilmesidir.

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir

Özetle, birden fazla fotoğrafın farklı tonlamalarla çekilerek bir araya getirilmesi ve bütün bu tonlara sahip tek bir fotoğraf elde edilmesi tekniğidir. Başka bir deyişle elimizde aynı manzaranın karanlık ve aydınlık versiyonları olması halidir. Kimi durumlarda tek fotoğraf karesinden de HDR tekniğini kullanarak fotoğraflar üretilebilir.

Picture2

Nerelerde Kullanılır ?

HDR Fotoğraf nasıl çekilir sorusunun cevabı birazda HDR tekniği hangi hallerde kullanılır sorusunun içinde gizlidir, HDR tekniğini en çok tek bir fotoğrafın dinamik aralığının bütün tonları kapsamadığı hallerde kullanırız. Örneğin, bir dağın arkasındaki bulutlu ve parlak bir gökyüzü ya da loş bir odada pencerelerden gelen güçlü ışık durumlarında çekeceğimiz tek kare koyu ve açık tonların tamamını kapsamayacaktır. Dağa göre pozlama yaptığınızda gökyüzü ve bulutlar patlayacak, gökyüzüne göre pozlama yaptığınızda ise dağ karanlıkta kalacaktır.

Yine loş olan odayı aydınlatmak için ışık ölçümünü odaya göre yapıp pozladığınızda penceler aşırı parlak görünüp patlayacak,
tersini yapıp pencereleri göstermek istediğinizde odanın içi karanlık olacaktır.

İşte iki farklı pozlamayı tek bir fotografta toplama ve tüm sahneyi doğru ışıkla gösterebilmek amacıyla HDR fotoğraf yapılır.

Bunların yanısıra, Tarihi mekanlar ve ters ışıkta kalan nesnelerin görüntülenmesinde de Yapay bir ışık kullanmayacaksak (Flaş, projektör vs.) HDR tekniğinden yararlanabiliriz.

Kuralları Nelerdir ?

En önemli kural, Kadrajın kaymaması ve makinenin titreyip oynamaması için Tripod kullanmak ve yine kadrajda hareket eden Canlı objelerin olmamasıdır. İnsan veya kuş gibi hareketli nesneler Ghostetkisi dediğimiz fotoğrafta hoş görünmeyen bir motion etkisi yaratacaktır. Fakat, bulutlar ya da  deniz dalgaları HDR fotoğraflarda bulunabilir ve hatta izleyende değişik ve hoş bir etki bırakıp bu anlamda fotoğrafçıya yardımcı da olabilir.

Ekran-Resmi-2016-05-13-23.13.48Sonuç ;

 

89Aşağıdaki fotoğraflar tek kareden HDR yapılmıştır.

Ekran-Resmi-2016-05-13-23.14.47

10

 

11

Kaç Fotoğraf ?

Eğer çeşitli programlar yardımıyla tek kareden HDR yapmıyorsak, HDR tekniği için en az 3 en fazla 12 kare kullanmak gerekir. İnsan gözü 12 Stoptan fazla ton ve ışık farkı ayırt edemeyeceğinden HDR için 12 kareden fazla fotoğraf herhangi bir fark yaratmayacaktır.

Hangi Ekipmanlar ?

DSLR
Tripod
Kablolu deklanşör
İşleme programı

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

HDR tekniğini uygulayacak bir Fotoğrafçının, makinenin titremesini ve dolayısıyla kadrajın kaymasını ya da fotoğrafın bulanıklaşmasını engellemek için Tripod ve kablolu deklanşör kullanması son derece önemli hatta olmazsa olmazdır. Kablolu deklanşör bulunmadığı hallerde eğer varsa makinenin zamanlayıcı deklanşör özelliği de kullanılabilir. Fotoğrafları JPEG yerine RAW çekmenin çok daha iyi ve kaliteli sonuçlar vereceğini unutmamak gerekir.

Yöntemler Nelerdir ?

İki Yöntem Vardır ; AEB / Bracketing ve Manuel (Elle) Pozlama

Ekran-Resmi-2016-05-13-23.16.12

  • Tripod kurulur, makine üzerine sabitlenir
  • Kablolu deklanşör makineye bağlanır
  • Makine AEB / Bracketing moduna alınır
  • Poz telafi ayarı yapılır (+2, -2, +3 vs.)
  • Diyafram ayarı yapılır (Tavsiye 8 veya üstü)
  • ISO mutlaka 100 olmalıdır.
  • Objektifin titreşim engelleyici özelliği kapatılır
  • Işığa göre pozlama / enstantane ayarı yapılır.

  • 12

    Bu ayarlardan sonra deklanşöre her basışımızda makinemiz önceden ayarladığımız poz telafi değerlerine göre farklı enstantanelerle aynı kadrajın farklı ışık değerlerinde (aydınlık, karanlık) fotoğraflarını çekecektir. Manuel çekimlerde ise diğer kurallar aynı kalmak üzere bir önceki yöntemde makineye bıraktığımız pozlama değişikliklerini Enstantane değerlerini elle girerek biz yaparız. 1/50  –  1/200  –  1/600  gibi…

     

    Ekran-Resmi-2016-05-13-23.17.17
    Çekim bittikten sonra, sıra çektiğimiz fotoğrafları yardımcı bir program vasıtasıyla birleştirmeye gelir.
    Bunlardan en çok bilinenler ; Adobe Lightroom, Photoshop, Photomatix ve Dynamic Pro HDR’dir.

Paylaş

Your comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir